KIES DE JUISTE EXTENSIE VOOR JOUW DOMEIN!

Heb je de laatste tijd ook bijzondere domein-extensies gezien? Domein-extensies zijn de laatste paar letters achter je domeinnaam, meestal .com, .nl of .eu. Tenminste, dat was vroeger zo. Tegenwoordig zie je steeds vaker vreemde extensies, zoals .frl, .amsterdam, en zelfs .accountant is gespot.

CLAIM JE DOMEIN!

Misschien ken je het wel: je hebt een prachtige naam bedacht voor een bedrijf, product of project. Je bent helemaal enthousiast en ziet je fantastische website al voor je. Als eerste checken dus of het domein nog vrij is. Helaas! De .com, .nl en .eu zijn al vergeven. Enigszins wanhopig kijk je naar .de… Toch maar doen, of niet? De grote vraag luidt nu: heeft een domeinnaam nou invloed op de vindbaarheid van je website? En hoe zit het met de nieuwe domeinen?

GOOGLE’S VOORKEUREN

In principe maakt het weinig uit welk domein je claimt. Matt Cutts [https://plus.google.com/+MattCutts/posts/4VaWg4TMM5F], hoofd van het Team Web Spam en CEO bij Google, heeft aangegeven dat de nieuwe domeinen geen voorrang krijgen in de zoekresultaten. Het belangrijkste is en blijft dat je website goed functioneert, bezoekers er voldoende tijd doorbrengen en andere website naar jouw website linken. De enige keer dat een domein-extensie je hoger of lager in de lijst kan brengen is bij een domein-extensie van een specifiek land. Websites die eindigen op .de worden wel aan Duitse bezoekers getoond, en niet of minder aan Nederlandse, bijvoorbeeld. Als je alleen Nederlandse bezoekers wilt, of juist een ander specifiek land als doelgroep hebt, dan loont het dus wel om de domein-extensie van dat land te kiezen.

WAT WIL JE BEZOEKER?

Het kiezen van de juiste domeinnaam geldt natuurlijk vooral als je bezoekers via Google binnenkomen. Dan is het heel belangrijk op de eerste pagina van Google te staan. Maar wat als je bijna al je verkopen doet omdat je heel veel flyers uitdeelt, of je hebt een enorm vaste klantenbasis die je prima weet te vinden (en je hoeft die niet uit te breiden met Google resultaten)? Dan kan een grappige, opvallende domeinnaam natuurlijk geen kwaad. Sterker nog, omdat je domein dan makkelijk te onthouden is zullen je klanten je website makkelijker kunnen terugvinden! Voor veel mensen blijft een simpele .com of .nl toch de beste keuze. Voor sommige mensen klinken de nieuwe domeinnamen te hip, of een beetje dubieus. Navraag online laat zien dat een bedrijf dat goedkope.deals heet, niet aantrekkelijk is voor bezoekers. Veel mensen geven aan dat ze dit onbetrouwbaar over vinden komen. Als de .com of .nl nog beschikbaar is, doe je er het beste aan om die te registreren.

WAT MOET IK NU DOEN?

Als je een mooie domeinnaam hebt, hoef je niks te doen. Misschien ben je niet de allerhipste, maar mensen en zoekmachines weten je wel te vinden. Als je een hele leuke domeinnaam ziet die perfect past bij jouw bedrijf, dan kun je hem wel reserveren, gewoon voor de zekerheid! Als jouw bedrijf Olaf Marketing heet en je kunt de hand leggen op olaf.marketing, dan is dat toch ludiek.

MEER DOMEINNAMEN ZIEN?

Hier zie je alle domeinnamen: https://iwantmyname.com/domains/new-gtld- domain-extensions En hier vind je domeinnamen die Google ondersteunt: https://support.google.com/domains/answer/6010092?hl=en

Chat openen
Hi! Waar kunnen we je mee van dienst zijn?