SEO in 2016: is je site er klaar voor?

Afgelopen jaar was daar het jaar van ‘Go mobile or go home’, ‘content is koning’ en de ultieme ‘gebruikerservaring’.  Precies, 2015 en niet voor 2016. Deze online ontwikkelingen zijn al een paar jaar gaande en zullen nog altijd moeten worden nagestreefd. Ze zijn echter niet nieuw meer. Desondanks zien we deze richtlijnen nu al een paar jaar opnieuw opduiken in de jaarlijkse SEO-tips. Daarmee rijst tegelijkertijd de vraag: welke ontwikkelingen zijn nu wél nieuw in 2016? En met name: wat moeten we als online marketeers concreet doen om handig in te spelen op deze nieuwe SEO-ontwikkelingen? Het zijn namelijk de details die in 2016 de overhand gaan krijgen. Vandaag schrijven we daarom graag over de échte trends voor 2016: actueel en specifiek. SEO in 2016 is veiliger, socialer en topic gericht.

Minder verkeer en een lagere CTR uit organisatie topposities

Organische zoekresultaten zullen minder hoog op de zoekresultatenpagina verschijnen. Tegelijkertijd zullen onder meer carrousels, ‘knowledge graphs’, ‘local packs’, en advertenties toenemen. Dit is al zichtbaar is onze zoekresultaten, maar is inmiddels ook bevestigd door Google zelf. De groei zal dit jaar hoger uitvallen dan ooit tevoren, mede dankzij de toename van lokale zoekresultaten, bestedingen aan advertentiecampagnes en de geleidelijke uitrol van de caroussel binnen de Nederlandse versie van Google. Vooral de traditionele topposities ondervinden hierdoor nadelige effecten. Kijk dus niet uitsluitend meer naar de nummer één positie, maar beoordeel welke soort zoekresultaten worden getoond voor verschillende keywords. Zoek maar eens op de zoekterm ‘bioscoop Den Haag’. Je zult daarbij zien dat eerst het programma wordt getoond, daaronder de advertenties, vervolgens de zogeheten ‘local packs’ en uiteindelijk de organische zoekresultaten – pas onder de ‘vouw’.

SEO in 2016

Meer privacy via het https certificaat

Hoewel we niet teveel meer willen inhaken op de ultieme ‘gebruikerservaring’ hangt deze specifieke ontwikkeling daar wel mee samen. De gebruiker moet immers voorop staan en worden voorzien van een gebruiksvriendelijke en vooral veilige omgeving. Voor dit jaar geldt daarom; zet je site over van het standaard http certificaat naar https. Vooral banken en webshops maken gebruik van het veilige https certificaat en de verwachting is dat dit zich zal uitspreiden naar alle niches. Sinds de officiële aankondiging in 2014 dat ‘https’ als ranking factor zou worden meegenomen, is de impact vooralsnog beperkt gebleven. Wees er echter op tijd bij en zet jouw website nu over naar de https-omgeving. Uit publicaties van de zoekmachine blijkt elke keer weer dat veilig surfen een cruciale factor is en dat veilige sites hiervoor beloond gaan worden. Het internet moet veilig worden.

YouTube en Twitter worden nog belangrijker

Sociale kanalen beginnen steeds belangrijker te worden voor online marketing. Deze ontwikkeling is al een paar jaar overbelicht, maar met name YouTube en Twitter kunnen belangrijker gaan worden dan ooit tevoren. De zoekmachine willen meer actuele zoekresultaten gaan opnemen en Twitter is daar het meest geschikt voor. Vooral sinds er in 2015 een overeenkomst is gesloten met Twitter lijkt deze stap dichterbij te gaan komen. Ook het gebruik van YouTube gaat in 2016 explosief stijgen. Gevonden worden via YouTube wordt door de meeste online marketeers onderschat en vaak zelfs overgeslagen. Dit jaar is het tijd om daar verandering in te brengen. YouTube video’s verschijnen al een tijdje steeds meer binnen de zoekresultaten. Voor 2016 geldt daarom: neem zowel links op in tweets als in YouTube video’s. Verbeter titels en video omschrijvingen en vergeet ook hier geen links in op te nemen.

Bezoekers trek je voortaan per topic aan

Niet alleen wordt er weinig aandacht besteed aan deze ontwikkeling, maar er worden nog altijd grove fouten gemaakt op dit gebied. De tijd dat voor elke afzonderlijke zoekterm een nieuwe landingspagina moest worden geschreven ligt achter ons. Zoektermen met een vergelijkbare zoekbehoefte hebben steeds minder een afzonderlijke pagina nodig. Ze behalen juist betere prestaties door zoektermen samen te brengen op dezelfde pagina, topic gerelateerd. De zoekmachines zijn namelijk steeds beter in staat om de onderlinge context te begrijpen. Maak daarom geen onnodige pagina’s meer aan voor bijvoorbeeld ‘jas kopen Amsterdam’ en ‘winterjas kopen Amsterdam’, maar combineer ze en zet ze samen in op één pagina. Bundel krachten en zorg voor een sterke en heldere basis. Verspreid zoektermen en gerelateerde synoniemen over de hele site en niet zozeer op een enkele landingspagina.

Een laatste kritische noot

Dat overbelichte SEO-principes als de ‘mobiele geschiktheid, ‘content is koning’ en de optimale ‘gebruikerservaring’ nog steeds aan de orde zijn moge duidelijk is. Jouw website moet mobiel geschikt blijven, content is nog steeds koning en de gebruiker staat nog altijd voorop. Als je ervoor zorgt dat jouw site geschikt is voor meerdere apparaten kom je al een heel eind. Zorg daarbij dat je bezoekers aantrekt, boeit en blijft boeien. Want als je blijft boeien dan wordt er over je gepraat. Bouw dus voort op de SEO-richtlijnen die in de voorgaande jaren aan bod kwamen en zet tegelijkertijd je geld in op de nieuwste SEO-principes voor 2016. Wees de concurrentie voor, verstevig je basis en bouw gestaag uit. Want alleen dan is jouw website er in 2016 helemaal klaar. SEO in 2016 is dit jaar daadwerkelijk anders.